Blog

Gluten, zuivel & suikers

Wist je dat eigenlijk wel bij alle auto-immuunziekten de darmen een rol spelen?
Vele zullen die link niet snel zelf leggen, want als je niet direct last hebt van je darmen, maar bijv. wel gewrichtsklachten, dan zal je niet snel bedenken dat die 2 dingen in relatie staan met elkaar.

Ik zal je in een hele korte, simpele versie uitleggen hoe dit kan.
Voeding, stress en medicatie hebben een grote invloed op ons lichaam en darmen.
Er zijn veel bewerkte voedingsmiddelen op de markt, die mensen in overmate binnen krijgen en steeds minder goed verdragen, doordat o.a. de darmen uit balans raken en doordat de darmwand beschadigt raakt. Als de darmwand beschadigt raakt, ook wel leaky gut genoemd, dan is de darmwand hyper-permeabel, hierdoor kunnen er (voeding)stoffen via de darmwand in de bloedbaan komen, die hier niet horen. Je immuunsysteem zal hierop reageren door (laaggradige)ontstekingen aan te maken, om deze ‘indringers’ kapot te maken. Naast dat het het lichaam veel energie kost om steeds in die vechtmodus te staan, kosten de ontstekingen zelf het lichaam ook veel energie. Als je daarnaast ook te weinig omega 3 (ontstekingsremmende) voedingstoffen binnen krijgt om deze ontstekingen ook weer te beëindigen, dan brengen deze laaggradige ontstekingen zoveel schade aan het lichaam aan, dat deze zich uiteindelijk op de zwakste plek in het lichaam zullen gaan uiten en als ontstekingsklachten voelbaar worden, zoals bijv. gewrichtsklachten.

Voedingstoffen welke in de praktijk steeds vaker als problematisch gezien worden omdat ze te belastend voor de darmen zijn: gluten, (koe)zuivel, suikers en sterk bewerkte voedingsmiddelen.
Het grooste probleem zit dan ook in het feit dat we veel van bovengenoemde stoffen in overmate binnen krijgen, waardoor er steeds meer schade kan ontstaan. In vele gevallen als je tijdelijk stopt met deze voedingsmiddelen is er  een grote kans dat je verbetering gaat merken in klachten/gezondheid.

Om je darmen te herstellen is het belangrijk om de voedingsmiddelen die klachten veroorzaken of mogelijk de boosdoeners kunnen zijn, voor een aantal weken weg te laten en je lichaam te voorzien van belangrijke voedingstoffen om zich te kunnen herstellen en waar het wel goed bij functioneert. Het is aan te raden om een gevarieerd voedingspatroon aan te houden waarin dagelijks 4 tot 500 gram groenten voorkomen, langzame koolhydraten i.p.v. snelle, voldoende eiwitten, goede vetten, vitaminen en mineralen. Vooral vezels zijn belangrijk voor de stoelgang en om het darm microbioom te helpen (terug) in balans te komen. Vezels zijn ook de voedingstoffen voor de goede bacteriën in de darmen. Vind je het moeilijk om voldoende groenten/vezels binnen te krijgen? Dat kan je ook eventueel tijdelijk of op de momenten dat het niet lukt aanvullen met een goed voedingssupplement zoals de zinobiotic. Vezels zijn daarnaast ook belangrijk om je lever te ondersteunen en ze zorgen er voor dat je suikerspiegel beter in balans blijft, waardoor je ook een langer verzadigt gevoel ervaart.

Tip: wil je graag aan de slag met een glutenvrije of zeer beperkte leefstijl en vind je het moeilijk om een vervanger voor brood te vinden? Kijk eens naar de mixen van Noets.
LET OP: Noets is NIET geschikt bij coeliakie i.v.m. kruisbesmetting, bij lichtere darmklachten zijn er zover nog geen problemen geweest.

Probeer jij zoveel mogelijk milieuvriendelijk bezig te zijn?

Sta jij er weleens bij stil hoeveel afval je dagelijks eigelijk wel niet veroorzaakt, zowel wat je weggooit aan verpakkingen, maar ook wat er allemaal door je afvoerputje en de wc verdwijnt?

Ik vind het zelf belangrijk om waar mogelijk rekening te houden met het milieu zowel privé als zakelijk.
Dit doe ik in de praktijk bijv. door doosjes en verpakkingsmateriaal te hergebruiken bij pakketverzendingen, wattenstaafjes van bamboe in de behandelingen te gebruiken, ik gebruik natuurlijke producten in de behandeling en biedt deze ook aan voor thuisgebruik. Deze producten bevatten geen belastende ingrediënten voor het milieu en ons lichaam (zoals hormonen).
Eerder kon je al voor de heerlijke deodorant van Loveli bij  Skin Enzo terecht. Een natuurlijk product op basis van natrium bicarbonaat die de bacterie tegen gaat die  zweetgeur veroorzaakt. Is je deo op?
Kies voor een refill verpakking, je bespaart geld en je voorkomt onnodig afval.
Eind 2019 zijn ook de heerlijke en fijne shampoobars & conditionerbars van Aromaesti in het assortiment erbij gekomen. Deze heerlijke & eerlijke producten bevatten geen hormoonverstorende ingrediënten en zijn niet belastend voor het milieu.
En wist je dat 1 shampoobar gemiddeld 3(!) flessen shampoo vervangt? Door voor deze producten te kiezen help je dus heel mooi mee aan het verminderen van veel minder plastic in de wereld!

Ieder stapje helpt, oftewel zoals vaker gezegd: een schonere/betere wereld begint bij jezelf!

Omega 3 wetenschappelijke voordelen

Omega 3 vetzuren

Heb jij ook weleens gehoord van omega 3?
Wat is het nou eigenlijk en waarom is het zo belangrijk?

Omega 3 zijn essentiële vetzuren die ons lichaam niet zelf kan aanmaken, maar wel heel hard nodig heeft om onze cellen goed te laten functioneren. Er zijn 3 soort omega 3:

* DHA = belangrijk voor het neurologisch systeem, de hersenen en de ogen.

* EPA =  krachtige ontstekingsremmend

* ALA = een plantaardige vorm en heeft niet zo heel veel werking in het lichaam, omdat het moeilijk omgezet kan worden naar de actieve EPA en DHA variant.

Omega 3 is een vetzuur dat zeer snel kan oxideren bij zuurstof en warmte, de kwaliteit loopt dan snel terug en je lichaam kan er dan niet meer zoveel mee. Veel visolie capsules zijn helaas geoxideerd, je kan dit testen door er een open te snijden of kapot te bijten, smaakt of ruikt deze naar vis, dan weet je dat je te maken hebt met een slechte kwaliteit. De dosis EPA en DHA is ook van belang, je hebt voldoende nodig om resultaat te krijgen.

Polyfenolen

Van nature bevat vis polyfenolen, deze polyfenolen zijn micro-nutriënten die erom bekend staan dat ze oxidatie in de cellen en celmembranen verminderen en zo ook ontstekingen tegen gaan. Helaas heeft de omega 3 industrie dit belangrijke gegeven negeert en zijn bij zo’n 99% van de visolie op de markt de polyfenolen eruit gelaten tijdens het reinigen van de olie. Olie kan je wel reinigen van gifstoffen, maar niet van oxidatie. Om optimale werking in het lichaam te verkrijgen van de omega 3, zijn de polyfenolen ook belangrijk om de omega 3 in ons lichaam te beschermen. Is deze bescherming er niet aan toegevoegd, dan zal de olie zeer snel in ons lichaam oxideren, aangezien ons lichaam warm is van binnen. Omega 3 op zichzelf zal dus niet zo krachtig zijn als het niet de kans krijgt voor optimale werking.

17 wetenschappelijke voordelen van omega 3, onderzocht door Juglen Zwaan:

 • omega 3 helpt tegen depressie en angst
 • omega 3 kan de gezondheid van de ogen verbeteren
 • omega 3 kan tijdens de zwangerschap en na de geboorte (middels borstvoeding) de hersengezondheid bevorderen
 • omega 3 heeft invloed op positieve voordelen voor hartziektes
 • omega 3 kan symptomen van ADHD bij kinderen verminderen
 • omega 3 kan symptomen van metabool syndroom verminderen
 • omega 3 kan ontstekingen tegengaan
 • omega 3 kan auto-immuunziektes bestrijden
 • omega 3 kan psychische stoornissen verbeteren
 • omega 3 kan leeftijdsgeralteerde geestelijke achteruitgang en alzheimer bestrijden
 • omega 3 kan astma bij kinderen bestrijden
 • omega 3 kan vet in de lever verminderen
 • omega 3 vetzuren zouden goed kunnen zijn voor botten en gewrichten
 • omega 3 kan menstruatie pijn verlichten
 • omega 3 kan wellicht zorgen voor een betere slaap
 • omega 3 is goed voor je huid

Wil je de onderbouwing van deze wetenschappelijke voordelen lezen, klik hier om door te gaan naar de site van Juglen Zwaan.

Wil jij starten met een van de beste omega 3 supplementen op dit moment op de markt? klik hier en lees alles over de Balance Oil, een product dat veel meer is dan alleen omega 3.

Ervaar jij energie tekort en vraag je je af wat je hier aan kan doen?

Steeds vaker hoor ik in mijn praktijk dat mensen zich vermoeid en energieloos voelen.
Heb jij daar ook last van en begrijp je niet waar het vandaan komt en hoe je dit kan aanpakken?
Misschien kan ik je hier al wat inzichten geven.

Een aantal veel voorkomende oorzaken:

 • stress
 • teveel omega 6 (ontstekingsbevorderend) t.o.v. omega 3 (ontstekingsremmend)
 • hormoon disbalans
 • voedingsintoleranties
 • darmen die uit balans zijn

Vermoeidheid is erg vervelend, zeker nu we in een tijd leven waar we het liefst zoveel mogelijk op 1 dag willen/moeten doen.
Dit geeft stress en stress is een energie vreter, zeker als deze stress dag in dag uit aanhoudt.
Bij stress komen er veel vrije radicalen vrij, welke als ze niet onschadelijk gemaakt worden (door anti-oxidanten)  ook laaggradige ontstekingen veroorzaken, het is daarom belangrijk om je lichaam hier tegen te beschermt met de goede voeding(supplementen).
Deze laaggradige ontstekingen voel je in eerste instantie niet, maar kosten je lichaam wel veel energie, naarmate deze laaggradige ontstekingen langer ‘doorsudderen’ en zo steeds meer schade veroorzaken, kan je hier uiteindelijk wel serieuze klachten van ondervinden. Dit zal zich dan ook uitten waar jou genetische zwakheden liggen. Bij de een is dat de huid, de ander gewrichten, spieren, mentale klachten, darmen, etc.
Stress is de overlevingsstand van het lichaam, bij veel stress slapen we daarom ook slechter, stress is de tegenhanger van melatonine (slaaphormoon), de een zal daardoor moeilijker inslapen, de ander zal vooral problemen ondervinden met niet doorslapen of vroeg wakker.
Vaak zie je door slaapgebrek dat er daardoor overdag meer behoefte is aan ‘snelle’ energie, oftewel suikerrijke ‘fabrieksvoeding’, ook dit kost je lichaam negatieve energie, het zorgt o.a. voor bloedsuiker schommelingen de hele dag door. Cortisol (stress) zorgt zelf ook voor bloedsuiker pieken, er moet namelijk genoeg energie zijn om te kunnen ‘overleven/vluchten’.

Door de verkeerde voeding te eten, zoals sterk bewerkte (fabrieks)voeding, koek, snoep, chips, frituur, vlees van graangevoerde dieren, granen etc., krijgen we omega 6 in overvloed binnen. Omega 6 zorgt voor een verharde celwand, waar omega 3 deze juist goed doorlaatbaar maakt. Het is dan ook belangrijk dat je celwand goed doorlaatbaar blijft, anders kan er moeilijk zuurstof en voedingstoffen je cel in en afvalstoffen je cel uit. Hierdoor krijg je een verstoorde celfunctie, waardoor uiteindelijk (ontstekingen)klachten kunnen ontstaan. Als er niet voldoende zuurstof en voedingstof je cel in kan, kan je je verbrandingsoventje (mitochondriën) niet goed opgestookt worden en kan je dit dus merken aan o.a. energie te kort. Ben je benieuwd naar jou celgezondheid, zoals je celdoorlaatbaarheid, omega 3 – omega 6 balans etc.? Bestel hier een Balance Test.

Door langdurig stress kunnen er diverse hormonen uit balans raken. Stress is je overlevingsstand, waardoor deze altijd voorrang krijgt op andere hormonen. Zo zijn er diverse hormonen zoals bijv. progesteron, die omgezet kunnen worden naar cortisol, als er teveel cortisol nodig is. Progesteron is bij diverse processen belangrijk in het lichaam, om rustig te worden in de avond om goed in te kunnen slapen, bij de bevruchting om het eicelletje te beschermen tegen afbraak van het immuunsysteem (miskraam), als tegenhanger voor oestrogeen om oestrogeendominantie te voorkomen, wat kan zorgen voor maandelijks heftige bloedingen etc.
Ook pregnenolone is een belangrijk hormoon, deze heeft invloed op het geheugen en kan ook omgezet worden naar cortisol. Bij langdurige stress ga je op den duur dan ook merken dat je vergeetachtiger word, omdat dit hormoon teveel omgezet wordt naar cortisol.

Zijn je darmen uit balans, dan loop je ook een verhoogd risico op het ontwikkelen van voedingsintoleranties.
Deze intoleranties zijn niet altijd even duidelijk en makkelijk te achterhalen, maar kan wel degelijk voor (vage) klachten zorgen. Voedingsintoleranties zorgen voor een actiever immuunsysteem, het komt niet in actie zoals bij een allergie, maar er wordt wel actie ondernomen. Draait je immuunsysteem overuren, dan kost dat het lichaam veel energie. Daarbij is het wapen dat je lichaam inzet om indringers tegen te gaan, het maken van ontstekingen, maar is het lichaam niet goed in staat om deze ontstekingen ook weer ‘uit’ te zetten, dan kosten die sluimerende ontstekingen het lichaam veel energie. Een tekort aan omega 3 (ontstekingsremmend), zorgt dat het lichaam minder goed in staat is om ontstekingen daadwerkelijk af te ronden. Met de balance test krijg je inzicht in hoe goed jouw lichaam hiertoe in staat is en hoeveel omega 3 er zich in jouw celwanden bevind.
Door weinig variatie en veel bewerkt, kant en klare pakjes zakjes, geraffineerde suikers, witmeel producten zoals ook pasta’s en witte rijst, brood, koek, snoep, chips, (koe)zuivel, frisdranken, koffie etc. te eten en drinken en te weinig groenten, fruit en water, raken je darmen uit balans en kan dit voor darmproblemen zorgen zoals prikkelbare darm, lekke darm (hyperpermiabel), stoelgang problemen etc, met alle gevolgen van dien.
70 tot 80% van je immuunsysteem komt vanuit je darmen, ontstaan er daar problemen, dan kunnen daardoor andere serieuze klachten ontstaan, die je niet altijd direct relateert aan je darmen.

Wil jij graag je energie terug en weet je niet goed waar te beginnen?
Maak gerust een afspraak voor een hormoonfactor intake, dan gaan we samen aan de slag om je weer fit, blij en vol energie door het leven te laten gaan.

Hormonen en menstruatieklachten

Ben jij een van de vele vrouwen die maandelijks vervelende tot heftige klachten heeft rond de menstruatie?
Helaas is dit een veel voorkomend probleem. Een reden voor veel (jonge) vrouwen om (helaas) naar de pil te grijpen, om deze symptomen te onderdrukken. Ik begrijp dat het soms verleidelijk is om de korte en snelle weg te kiezen, maar je lichaam geeft een duidelijk signaal af dat er iets niet helemaal goed gaat.
Je hormonen zijn niet in balans en je lichaam kan dit op verschillende manier duidelijk maken.

Veel gehoorde klachten:

 • hevig bloedverlies, soms leidend tot ijzertekorten
 • krampen – buikpijn – darmklachten
 • PMS (emotioneel – prikkelbaar – agressief)
 • migraine – hoofdpijn
 • puistjes/onzuivere huid
 • pijnlijke gespannen borsten
 • slecht slapen
 • stemmingswisselingen
 • vocht vasthouden
 • vermoeid – minder energie
 • eetbuien – gevoel van suikerverslaving

Wat is de oorzaak van deze klachten?

Bovenstaande klachten zijn per vrouw verschillend, maar duiden op oestrogeendominantie ten opzichte van progesteron.
Een hormonale disbalans die nog niet overal erkend wordt als veroorzaker of versterker van klachten.
Oestrogeen wordt aangemaakt in de eierstokken, bijnieren en het vetweefsel.
Oestrogeen dominantie wordt niet alleen veroorzaakt door een verhoogde aanmaak van oestrogeen t.o.v. progesteron, maar het kan ook veroorzaakt worden door een slechte afbraak in de lever.

Oestrogeen is bijv. het hormoon dat zorgt voor het dikker worden van het baarmoederslijmvlies om het gereed te maken voor een eventuele innesteling mocht het eitje bevrucht worden. Wordt dit baarmoederslijmvlies te dik door een overproductie aan oestrogeen, dan kan dit tot maandelijks langere en heftige bloedingen lijden en krampen veroorzaken als het eitje niet bevrucht wordt en het lichaam dit moet afbreken.

Je voedingspatroon en je leefstijl hebben invloed op het ontstaan en tegengaan van oestrogeendominantie.
Daarnaast zijn er ook onderzoeken die een verband met (laaggradige) ontstekingen laten zien. Er zijn ook andere vrouwenklachten die tijdens de menstruatieperiode meer problemen kunnen geven zoals vleesbomen, poliepen en endometriose.

Wat betekent PMS?

PMS is een afkorting van premenstrueel syndroom. Een syndroom is een verzamelnaam voor diverse symptomen.
Pre staat voor klachten die optreden vlak voor de menstruatie, deze zich in zowel psychische als in lichamelijke ongemakken uiten. Bij de meeste vrouwen verdwijnen de klachten als de menstruatie doorzet maar bij sommige vrouwen houden deze nog een paar dagen aan.

Hoe veroorzaakt oestrogeendominantie andere klachten

Kort voor de menstruatie zakken zowel oestrogeen als serotonine sterk. Door deze sterke daling kan migraine ontstaan, behoefte aan suiker (lichaam kan vanuit suiker serotonine maken), eetbuien en vermoeidheid. Door een tekort aan progesteron, wat zorgt voor rust in de avond om makkelijker in slaap te vallen, kunnen er slaapproblemen ontstaan.

Het kan ook zijn dat je een heel ander menstruatie probleem hebt, wat ook zeer belangrijk is voor je vruchtbaarheid.
Als je menstruatie zeer onregelmatig is, 9x per jaar of minder of geheel uitblijf, kan er een ander probleem zijn, namelijk PCOS. Poly cystic ovarium syndroom.
Meer hierover in een andere blog.

Supplementen die hierbij kunnen ondersteunen:

BalanceOil, bevat belangrijke vetten, waaruit het lichaam geslachtshormonen kan maken (oestrogeen, testosteron en/of progesteron), vooral zeer belangrijk na de overgang. Omega 3 en polyfenolen zijn ook belangrijke natuurlijke ontstekingsremmers.

Viva, een suppelement op basis van saffraan. Saffraan kan verlichting geven bij PMS, stress en helpen beter te slapen en het kan zorgen voor een beter humeur. Neem in dat geval minimaal 3 tabletjes per dag.

Zinobiotic, bevat een mix van 5 vezels die belangrijk zijn voor de darmen en ondersteunen de lever.

Supplementen kunnen een ondersteuningen geven, uiteraard is het wel raadzaam om ook de daadwerkelijk klacht verder aan te pakken op het gebied van leefstijl.

Hormonen en afvallen

Wordt je ook al chagrijnig als je weer nadenkt over afvallen en diëten?
Heb je al vele pogingen ondernomen, stranden ze elke keer weer en snap je niet hoe dat kan?
Het zijn je hormonen!

Hormonen zijn boodschapperstofjes met een belangrijke functie en een grote invloed op ons lichaam.
Je lichaam probeert niks anders, dan de hele dag je lichaam in homeostase (evenwicht) te brengen/houden.
Het is dus niet altijd zo simpel zoals vaak gezegd wordt, ieder pondje gaat door het mondje.

Hoe hebben hormonen hier dan invloed op?
Hormonen bepalen:
* het energieverbruik van het lichaam in rust (basaalmetabolisme)
* of vet opgeslagen wordt of spiermassa vergroot wordt
* of vet of spieren verbrand worden
* het honger en verzadigingsgevoel

Zijn je hormonen in balans dan betekent het dat ook honger en verzadiging beter in balans zijn, energieverbruik in rust optimaal is, het lichaam makkelijker een gezond vetpercentage kan waarborgen en je volop energie zult hebben.

Hoe kan het dan misgaan met een ‘verkeerd’ afvalprogramma dat geen rekening houdt met hormonen, niet alleen op de korte, maar ook op de langere termijn?
* honger kan de overhand nemen, waardoor het dieet niet vol te houden is
* het energieverbruik van het lichaam kan in rust lager worden
* het lichaam kan in een vetopslagmodus komen in plaats van spieropbouw
* het lichaam kan spieren gaan verbranden i.p.v. vet

Sta jij dagelijks op de weegschaal en ben je vooral gefocust op de kilo’s? Tel jij elke calorie die binnenkomt?
Een van de meest demotiverende dingen is het blindstaren op de kilo’s die er niet snel genoeg af lijken te gaan, ondanks dat er vaak toch een positieve verandering merkbaar is. Je kleren gaan losser zitten, de cm’s in omvang nemen af, je voelt je beter en krijgt meer energie.
Daarbij wil je niet de hele dag met eten bezig zijn, want hoe vermoeiend is het om de hele dag al je macro’s te tellen? Het is niet alleen hoeveel je eet, het is vooral ook wat je eet. De problemen die kunnen ontstaan als je vanuit calorieën denkt?

 • Te weinig calorieën eten, waardoor het basaalmetabolisme vertraagt en honger ontstaat. Hierdoor is het uiteindelijk niet vol te houden, waardoor de kans groot is dat je gaat overeten, met als gevolg dat je aankomt.
 • Te vaak en te lang trainen/sporten, waardoor het lichaam in de stressmodus raakt, spieren worden afgebroken en het lichaam gaat over op de vetopslagmodus. Daarbij is het vaak op lange termijn niet vol te houden en als er dan ook niet voldoende resultaat is, verdwijnt de motivatie en uiteindelijk ga je niet meer.
 • Te eenzijdig eten of ‘verkeerde’ dingen eten waardoor er een tekort kan ontstaan aan belangrijke voedingstoffen, waardoor er uiteindelijk klachten kunnen ontstaan.
 • Er zal meestal te weinig vet via de voeding binnenkomen, waardoor geslachtshormonen en bijnierhormonen niet goed kunnen worden aangemaakt. Er ontstaat mogelijk een tekort aan vetoplosbare vitamines ontstaat (A,D,E,K).
  Nog belangrijker, is dat bij een te lage vetinname de bloedsuiker instabieler kan worden, dit kan voor energiedips en een sterke behoefte aan suiker uitlokken.
 • Je kan je slechter gaan voelen, minder energie hebben en bloedsuikerdips krijgen, waardoor het ook mentaal vaak niet vol te houden is.
 • Je zal vaker last hebben van het jojo-effect.

Je hormonen zijn sterker dan je wilskracht, het dus belangrijk om met je hormonen samen te werken i.p.v. tegen.
Dat gevecht zal je anders altijd verliezen en het levert je alleen maar stress, negatieve energie en met een beetje pech, extra kilo’s op.

Het is dus van belang dat je de juiste hormonen gaat boosten en je voeding aanpast naar een leefstijl, welke je je leven lang kan volhouden.
Kan je wel wat hulp gebruiken? Ik help je graag om jouw hormonen weer in balans te krijgen, zodat je weer lekker in je vel komt te zitten, zowel qua energie als gewicht.

Visolie vs BalanceOil

Vind jij je gezondheid belangrijk en probeer jij je lichaam zoveel mogelijk van alle belangrijke voedingstoffen te voorzien? Best een uitdaging, want het lichaam heeft behoorlijk wat verschillende vitamine, mineralen, vetzuren, sporenelementen, fytonutriënten etc. nodig.
Een van die belangrijke voedingstoffen zijn vetzuren. Deze worden essentiële vetzuren genoemd, omdat ze zeer belangrijk zijn voor het lichaam, maar je lichaam kan deze zelf niet aanmaken. Je zult deze dus via voeding binnen moeten krijgen. Heerlijk een lekker visje op zijn tijd! Maar helaas is vis kostbaar, staat het bij vele niet (dagelijks) op het menu en is veel vis gekweekt en bevat het nog wel omega 3, maar tegenwoordig veel meer omega 6.

Om voldoende omega 3 vetzuren binnen te krijgen is suppletie daarom een goede optie.
Vele zijn bekend met de omega 3 visolie capsules, alleen hoe weet je als consument nou wanneer een product goed van kwaliteit is of minder goed?
Er zijn ontzettend veel verschillende soorten visolie op de markt. Ook ik ben hier aardig zoekende in geweest.
Als je benieuwd bent of jouw supplement van goede kwaliteit is, dan is het uiteraard belangrijk om naar het etiket te kijken, de hoeveelheid EPA en DHA is belangrijk, maar ook of er beschermende stoffen inzitten die de olie beschermen tegen oxidatie in een flesje of capsule, maar ook in het lichaam.
EPA is belangrijk voor ontstekingsremming en DHA is belangrijk voor de ogen, hersenen en het neurologisch systeem.
In veel capsules zitten stoffen als vitamine E en/of rozemarijn extract, dit voorkomt (verdere) oxidatie in een capsule, maar beschermt helaas niet tegen oxidatie in het lichaam. Dit maakt dat veel visolie producten dan ook geen optimale werking bieden, de olie is dan al geoxideerd voordat het bij de cel aankomt en heeft zo geen werking meer of is juist schadelijk/belastend voor het lichaam.

Wil jij weten of je met een goede kwaliteit visolie te maken hebt, dan heb ik 2 tips voor je:

 • Wil je het 100% zeker weten, doe dan het liefst voor je start met gebruik een BalanceTest, zodat je weet wat je begin balans is of gebruik je het al meer dan 4 maanden, doe dan Balance Test, zit je nog steeds zeer hoog op meerdere punten in je disbalans, dan geeft je visolie product te weinig resultaat.
 • Snij of kauw een capsule kapot, ruikt en/of smaakt deze naar vis? Dan heb je met een minder goede kwaliteit te maken. Waarom?
  Als je een vis langere tijd uit de koelkast legt, dan komt er zuurstof bij en langzaamaan gaat de vis stinken/rotten.
  Dit (oxidatie)proces maakt dat de vis niet meer goed is om op te eten en ook je lichaam wordt er niet meer zo blij van. Proeft jou capsules naar vis, dan is de kwaliteit dus niet meer zo goed, verse vis proeft en ruikt niet naar vis.

Wat ook niet onbelangrijk is, van nature zitten er polyfenolen in vis, dit zijn een belangrijke anti-oxidanten die de omega 3 beschermt in de vis en ook een ontstekingsremmende werking heeft.
Vis is tegenwoordig steeds meer vervuild en bij het maken van visolie wordt de vis dan ook gereinigd van zware metalen en gifstoffen. Tijdens dit proces gaan de polyfenolen verloren en vele fabrikanten brengen deze niet terug in hun visolie product. Dit heeft als nadeel dat de omega 3 bij consumptie snel in het lichaam oxideert, omdat het de bescherming van de polyfenolen mist. Omega 3 oxideert bij zuurstof en warmte en in het menselijk lichaam is het warm. Daarbij is het belangrijk dat je voldoende EPA en DHA binnen krijgt. Vaak staat er op de verpakking van een potje visolie capsules 1 a 2 capsules per dag, een dosis die nergens op gebaseerd is. We zijn namelijk niet allemaal even groot, breed, sportief en hebben niet allemaal dezelfde levensstijl, etc.
Een dosis is dus afhankelijk van meerdere factoren en verschilt per persoon. Als je gaat kijken naar de inhoud van een gemiddelde capsule, dan is de hoeveel EPA en DHA gemiddeld niet zo heel hoog. Je zal in dat geval meerdere capsules nodig hebben, wil je de verhouding omega 3 (ontstekingsremmend) – omega 6 (ontstekingsbevorderend) meer in balans krijgen, aangezien we tegenwoordig een overvloed aan omega 6 binnen krijgen.

Dan gaan we kijken naar de Balance Oil. Een product wat bestaat uit omega 3, omega 9, polyfenolen uit olijfolie en vitamine D3. Deze unieke combinatie maakt dat Balance Oil geen visolie genoemd wordt, omdat het veel meer is dan dat. De BalanceOil heeft een aantal grote verschillen met ‘gewone’ visolie, ik zet ze even op een rijtje.
BalanceOil is een vloeibare olie, wat naast omega 3 visolie voor 40 tot 45% uit olijfolie bestaat.
Niet de olijfolie uit de winkel, ook daar zitten overigens grote kwaliteitsverschillen in.
Er wordt gebruikt gemaakt van een speciaal geselecteerde extra virgine olijfolie, waarbij de olijven 2 weken voordat ze rijp zijn voor de oogst al gebruikt worden voor de Balance Oil. Op dat moment zijn namelijk de polyfenolen (de krachtige ontstekingsremmende anti-oxidanten) op zijn hoogst.
Deze olijfolie beschermt de omega 3 in het lichaam voor een optimale werking en beschermt tegen schadelijke vrije radicalen die afbraak en ontstekingen in het lichaam veroorzaken.
Vervolgens hebben ze daar een vitamine D3 aan toegevoegd, belangrijk voor het immuunsysteem.
Na eigen ervaring, in de praktijk bij klantervaringen en uit de Balance Test blijkt dat deze combinatie effectiever is dan de gemiddelde visolie.

Ben jij benieuwd of jouw visolie product wel genoeg werking heeft of ben je gewoon benieuwd naar je celgezondheid?
Doe een BalanceTest, (vingerprik)bloedtest voor thuis.
Deze stuur je  anoniem op naar Oslo en wordt geanalyseerd bij Vitas, een onafhankelijk lab in Oslo, wat gespecialiseerd is in droog bloed analyse. Na ±2 weken kan je online je testuitslag inzien.
Iedere test bevat een unieke code, deze registreer je op www.zinzinotest.com, hierbij geef je wel een email adres op en zodra je testuitslag bekend is, ontvang je een mailtje dat je de uitslag met jou unieke code kan opvragen op zinzinotest.com.
Je wordt getest op:
* beschermingswaarde, hoeveel omega 3 is er in het lichaam om een ontsteking af te kunnen ronden
* omega 3 – omega 6 balans
* doorlaatbaarheid van de celwand
* omega 3 index in celwand
* omzetting van LA (omega 6) naar AA (omega 6)  (belangrijk voor wondgenezing)
* mentale kracht, heeft te maken met gemoedstoestand
Je wordt getest op 11 vetzuren en je ontvangt een uitgebreid rapport, inclusief voedingsadvies.

Wist je deze feiten al over spf in je crème?

WIST JE DAT DE ENE SPF DE ANDERE NIET IS?

Heb jij altijd gedacht dat als je een crème met SPF op je huid smeert dat deze jouw huid beschermt tegen alle UV? Smeer je liever een factor 30 omdat je factor 50 veel te hoog vind? Ken je het verschil tussen UV-A en UV-B?

Heb je altijd gedacht dat als er een SPF vermeld staat op een crème dat deze altijd goed is of dat alle SPF producten hetzelfde werken?

Dit is dus niet zo. Er kan al een verschil zitten in de samenstelling, oftewel een chemische of fysische filter. Een chemische filter absorbeert UV, zet deze om in warmte en verlaat de huid weer een fysische filter weerkaatst UV stralen.
Een fysische filter is aan te raden voor mensen met een gevoelige huid, doordat deze uv weerkaatst en niet door laat dringen in de huid, ontstaat er geen onnodige irritatie.
Ervaar jij bijv. weleens wat ze noemen warmte bulletjes of irritatie na het aanbrengen van een zonbescherming als je in de zon bent geweest?
Dan heb je waarschijnlijk een product gebruikt welke de huid afsluit, hierdoor kan de warmte de huid niet verlaten, waardoor er kleine irritatie bultjes kunnen ontstaan.

Waar moet je op letten bij het aankopen van een zonbescherming

Belangrijk om op te letten bij het aankopen van een zonbescherming is of het beschermt tegen UV-B of ook tegen UV-A.
Als SPF producten zowel tegen UV-A als UV-B beschermen, dan heet dit breedspectrum en zal dat altijd vermeld staan op de verpakking..
Ook zit er nog een verschil in hoeveel UV er daadwerkelijk geblokt word door een product. Zo beschermen de meeste producten hoog tegen UV-B, maar laag of niet tegen UV-A, terwijl UV-A de grootste boosdoener is en de meeste schade veroorzaakt.

Een klein voorbeeld, de Daily Essential SPF50 van Alpha-H blokt 97% UV-B en 42,97% UV-A en de Protection Plusv Daily SPF50 blokt ook 97% UV-B en 23,19% UV-A.

Wist je dit over UV en SPF

UV-B zijn de stralen zorgen voor bruining en verbranding en UV-A zorgt voor schade welke o.a. voortijdige huidveroudering veroorzaken. Een zonbescherming blijft 2,5 a 3 uur actief, dus als je veel in contact komt met zon, ook achter het glas, zorg dat je regelmatig bijsmeert. Let wel, UV-A komt dwars door glas heen, dus zorg dat je ook beschermt bent als je binnen bent en regelmatig bijsmeert als je veel blootstaat aan de zon.

Smeer jij in het begin van de zomer vaak met SPF50 en stap je daarna over naar SPF30?
Dit klinkt als een groot verschil, maar is daadwerkelijk nihil. Een SPF30 beschermt voor ±96.6%, waar een SPF50 voor ±97% beschermt, je kan je namelijk niet voor 100% beschermen. Je kan je dus prima de hele zomer met hetzelfde product insmeren! En doe dit ook zeker, laat je product geen jaar na opening staan, want de SPF loopt langzaam terug! Een jaar later zal een product je dus veel minder beschermen dan wanneer je een product net geopend hebt.

Enkele tips

Ook niet geheel onbelangrijk, breng genoeg SPF aan voor een optimale bescherming en ben hier vooral niet te zuinig mee.
Een SPF blijft ±2,5 a 3 uur actief en daarna zal je weer bij moeten smeren. Heb je een waterproof zonbescherming? Deze zal ook in het water bescherming bieden, maar gaat ook deels verloren in het water, smeer je dus na een rondje zwemmen of intensief zweten nog eens goed in!

En last but nog least, let er bij het aankopen van een zonbescherming vooral op dat er GEEN parfum in zit. Parfum en zon gaan absoluut niet samen, dit kan zorgen voor lelijke pigmentvlekken die niet of heel moeilijk weg te krijgen zijn..