Vind jij je gezondheid belangrijk en probeer jij je lichaam zoveel mogelijk van alle belangrijke voedingstoffen te voorzien? Best een uitdaging, want het lichaam heeft behoorlijk wat verschillende vitamine, mineralen, vetzuren, sporenelementen, fytonutriënten etc. nodig.
Een van die belangrijke voedingstoffen zijn vetzuren. Deze worden essentiële vetzuren genoemd, omdat ze zeer belangrijk zijn voor het lichaam, maar je lichaam kan deze zelf niet aanmaken. Je zult deze dus via voeding binnen moeten krijgen. Heerlijk een lekker visje op zijn tijd! Maar helaas is vis kostbaar, staat het bij vele niet (dagelijks) op het menu en is veel vis gekweekt en bevat het naast omega 3, vooral heel veel omega 6.
Om dit voldoende binnen te krijgen is suppletie een goede optie.
Vele zijn bekend met de omega 3 visolie capsules, alleen hoe weet je als consument nou wanneer een product goed van kwaliteit is of minder goed?
Er zijn ontzettend veel verschillende soorten visolie op de markt. Ook ik ben hier aardig zoekende in geweest.
Als je benieuwd bent of jouw supplement van goede kwaliteit is, dan is het uiteraard belangrijk om naar het etiket te kijken om te zien hoeveel EPA en DHA zit er nu eigenlijk in zo’n capsule zit.
EPA is belangrijk voor ontstekingsremming en DHA is belangrijk voor de ogen, hersenen en het neurologisch systeem.
Daarnaast raad ik je aan om de capsule eens open te snijden of kapot te kauwen, ruikt en/of smaakt deze naar vis? Dan heb je met een minder goede kwaliteit te maken. Waarom?
Als je een vis langere tijd uit de koelkast legt, dan komt er zuurstof bij en langzaamaan gaat de vis stinken/rotten.
Dit (oxidatie)proces maakt dat de vis niet meer goed is om op te eten en ook je lichaam wordt er niet meer zo blij van. Proeft jou capsules naar vis, dan is de kwaliteit dus niet meer zo goed, verse vis proeft en ruikt niet naar vis.
Wat ook niet onbelangrijk is, van nature zitten er ook polyfenolen in vis, dit zijn een belangrijke anti-oxidanten die de omega 3 beschermt en ook een ontstekingsremmende werking heeft.
Vis is tegenwoordig steeds meer vervuild en bij het maken van visolie wordt de vis dan ook gereinigd van zware metalen en gifstoffen. Tijdens dit proces gaan de polyfenolen verloren en vele fabrikanten brengen deze niet terug in hun visolie product. Dit heeft als nadeel dat de omega 3 bij consumptie snel in het lichaam oxideert, omdat het de bescherming van de polyfenolen mist. Omega 3 oxideert bij zuurstof en warmte en in het menselijk lichaam is het warm. Daarbij is het belangrijk dat je voldoende EPA en DHA binnen krijgt. Vaak staat er op de verpakking van een potje visolie capsules 1 a 2 capsules per dag, een dosis die nergens op gebaseerd is. We zijn namelijk niet allemaal even groot, breed, sportief en hebben niet allemaal dezelfde levensstijl, etc.
Een dosis is dus afhankelijk van meerdere factoren en verschilt per persoon. Als je gaat kijken naar de inhoud van een gemiddelde capsule, dan is de hoeveel EPA en DHA niet zo heel hoog. Je zal in dat geval meerdere capsules nodig hebben, wil je de verhouding omega 3 (ontstekingsremmend) – omega 6 (ontstekingsbevorderend) meer in balans willen krijgen, aangezien we tegenwoordig een overvloed aan omega 6 binnen krijgen.

Dan gaan we kijken naar de Balance Oil. Een product wat bestaat uit omega 3, omega 9, polyfenolen uit olijfolie en vitamine D3. Deze combinatie maakt dat Balance Oil geen visolie genoemd wordt, omdat het veel meer is dan dat. De BalanceOil heeft een aantal grote verschillen met ‘gewone’ visolie, ik zet ze even op een rijtje.
BalanceOil is een vloeibare olie, wat naast omega 3 visolie voor 40 tot 45% uit olijfolie bestaat.
Niet de olijfolie uit de winkel, ook daar zitten overigens grote kwaliteitsverschillen in.
Er wordt gebruikt gemaakt van een speciaal geselecteerde extra virgine olijfolie, waarbij de olijven 2 weken voordat ze rijp zijn voor de oogst al gebruikt worden voor de Balance Oil. Op dat moment zijn namelijk de polyfenolen (de krachtige ontstekingsremmende anti-oxidanten) op zijn hoogst.
Deze olijfolie beschermt de omega 3 in het lichaam voor een optimale werking
Vervolgens hebben ze daar een vitamine D3 aan toegevoegd, belangrijk voor het immuunsysteem.
In de praktijk en uit de Balance Test blijkt dat deze combinatie effectiever is dan de gemiddelde visolie.

Ben jij benieuwd of jouw visolie product wel genoeg werking heeft of gewoon benieuwd naar je celgezondheid?
Doe een BalanceTest, (vingerprik)bloedtest voor thuis.
Deze stuur je op en wordt geanalyseerd bij Vitas, een onafhankelijk lab in Oslo, wat gespecialiseerd is in droog bloed analyse. Na 2 weken kan je online je testuitslag inzien.
Je wordt getest op omega 3 – omega 6 balans, hod doorlaatbaar je celwand is, hoeveel omega 3 er in de celwand opgeslagen zit, of er voldoende omega 6 is en hoe de omzetting van LA naar AA gaat (belangrijk voor wondgenezing), beschermingsprofiel (is je lichaam in staat om een ontsteking helemaal af te ronden).
Je wordt getest op 11 vetzuren, inclusief een overzicht met welke voedingsmiddelen waar deze vetzuren in zitten en welk je beter kan toevoegen of laten staan.