Omega 3, omega 9, vitamine D3

Waarom zijn omega 3 vetzuren nou zo belangrijk

Het zijn de essentiële bouwstenen voor alle cellen in ons lichaam.
Vandaag de dag – sinds het jaar 2013 – weten we waarom zeevruchten, vitaminen en een paar essentiële actieve ingrediënten van “gefermenteerde” levensmiddelen van vitaal belang zijn voor een goede gezondheid. We zien en begrijpen dat onze voorvaders, in vele opzichten een gezond leven hebben geleid, vaak gezonde keuzes maakten en dit veelal deden zonder er bewust over na te denken.

Het menselijk lichaam bestaat voor meer dan drie kwart uit water, eiwitten, vetten en koolhydraten. Alle lichaamscellen hebben een membraan samengesteld uit zowel verzadigde als onverzadigde vetzuren. De onverzadigde vetzuren met duidelijk gedefinieerde dubbele verbindingen tussen sommige van hun moleculen en koolstofatomen zijn de zogenaamde gezonde vetten. Dit betekent niet dat verzadigde vetzuren ongezond zijn. In tegendeel ook deze vetten bevatten essentiële eigenschappen die onmisbaar zijn voor je lichaam en dus je gezondheid.

De Omega-3 vetzuren EPA en DHA zijn onverzadigde vetzuren. Als de hoeveelheid Omega-3 vetzuren in de celmembranen groter is dan 6% dan gedragen de cellen zich zoals zij worden geacht, zonder onderscheid te maken in hersencellen, spiercellen of cellen in de lever en in de nieren.

Als dit percentage van Omega-3 vetzuren onder de 4% valt, is er een verhoogd risico op het ontwikkelen van verschillende ziektebeelden, met name in het cardiovasculaire systeem van ons lichaam.

Lees hier 16 wetenschappelijke voordelen van omega 3.

Wat gebeurt er als het omega-3 niveau in het lichaam te laag is?

Omega-3 vetzuren zijn een essentieel onderdeel van gezonde vetten uit vis. In de afgelopen 50 jaar is het dagelijkse leven drastisch veranderd in onze samenleving. Tegenwoordig werken beide ouders meestal buiten huis, gaan kinderen vaak naar naschoolse opvang of spelen ze spelletjes op computers. Hierdoor is er vaak niet genoeg tijd over om te besteden aan het koken van gezonde, soms ingewikkelde, maaltijden op werkdagen.

Daarnaast zien we dat het percentage vleesmaaltijden en fastfood groeit, terwijl het aantal avondmaaltijden met vis aanzienlijk daalt. In Noorwegen is het gemiddelde niveau van de omega-3 ongeveer 5%.

De Noren zijn samen met de Japanners de ’s werelds grootste consumeerders van vis per hoofd van de bevolking.
Toch zien we dat het aantal vis maaltijden in Noorwegen daalt, wat betekent dat ook de Noren zakken in omega-3 niveaus, met het effect dat het risico op het ontwikkelen van hart en vaatziekten groeit.

Zijn omega-3 vetzuren goed voor iets anders dan het hart en de bloedvaten?

Omega-3 vetzuren zijn belangrijke bouwstenen in alle cellen van het lichaam.
De omega-3 vetzuren werden ontdekt en beschreven door 2 Deense artsen Jorn Dyerberg en Hans Olaf Bang in 1970 tijdens hun studies naar de inheemse bevolking van Groenland, de Inuits. De onderzoekers waren verbaasd dat deze bevolking, met een dieet dat grotendeels bestond uit vet zeehondenvlees, bijna nooit last hadden van hartfalen en atherosclerose.

De 2 Deense Pioniers lieten zien dat de Inuits verhoogde niveaus omega-3 vetzuren in hun cellen hadden en concludeerden dat dit de reden was voor de verminderde kans op atherosclerose en hartfalen.
Dit werd het begin van een “omega-3 tijdperk” die verre van voorbij is.
Sinds 1970 zijn er meer dan 15.000 sci-wetenschappelijke artikelen gepubliceerd over verschillende biologische effecten van omega-3 vetzuren op het lichaam.

In de medische gemeenschap is er nu een brede acceptatie dat omega-3 vetzuren een ontstekingsremmend effect hebben, verkalking van de bloedvatwanden vermindert en een positief effect heeft op het behoud van de normale functie van de hersenen en het zenuwstelsel. De kwaliteit van de verschillende klinische documenten (voortkomend uit onderzoeken die gedaan zijn op mensen) veroorzaakt enigszins variatie over de plek waar het effect van de omega-3 het grootst is.

Hij wilt als arts en onderzoeker stellen dat bewijs dat momenteel beschikbaar is over omega-3 vetzuren laat zien dat het essentieel is om omega-3 vetzuren dagelijks in te nemen voor het behoud van gezonde bloedvaten en een goed functionerend hart. Studies tonen ook aan dat omega-3 vetzuren een belangrijke rol hebben in het verlagen van het onstekingsgehalte in het lichaam.

Klinische onderzoeken (onderzoeken die gedaan zijn op de mens) wijzen uit dat omega-3 vetzuren ook een belangrijke functie hebben in het behouden van de hersenfuncties en bijdragen aan de ontwikkeling van de hersenen van kinderen.

Hoeveel omega-3 hebben we nodig?

Als we gezond en actief willen blijven (zowel fysiek als mentaal) dan moeten we ervoor zorgen dat we dagelijks een dosis omega-3 vetzuren binnen krijgen. Gemiddeld 0,15ml per 1 kg lichaamsgewicht, intensieve sporters of bij fysiek zwaar werk is het aan de raden om 40% meer omega 3 en 9 in te nemen. Tijdens de levensfases waarin de tijdsdruk en financiën er voor zorgt dat we te weinig vis eten, zijn omega-3 supplementen een goed alternatief voor het verstrekken van deze essentiële bouwblokken aan ons lichaam.

“ Er is geen voedingsstof belangrijker ter bescherming tegen hart-en vaatziekten dan omega-3, terwijl dit ook de meest ontbrekende voedingsstof is in ons voedingspatroon!” – William E. Butler, MD. Harvard Medical School Faculty.
Een van werelds top kinder-neuro chirurgen.

Gezondheid en omega 3

De basis van een gezonde huid en een gezond lichaam is voeding, maar ondertussen hoor je steeds meer mensen om je heen met klachten over hun gezondheid.
We bestaan uit ontelbaar veel cellen en de basis van een gezond lichaam, zijn gezonde, goed functionerende cellen.
De belangrijkste 2 voedingstoffen voor deze cellen zijn de omega 3 en omega 6 vetzuren.
Omega 3 werkt ontstekingsremmend en omega 6 ontstekingsbevorderend.
Deze omega’s kan je lichaam niet zelf aan maken en dien je binnen te krijgen via je voeding en heel belangrijk, in een juiste verhouding. Beide zijn zeer belangrijk, maar helaas krijgen we in ons huidige dieet een overschot aan omega 6 voedingstoffen binnen en een groot tekort aan omega 3. Hierdoor ontstaat een (te hoge) disbalans, waardoor uiteindelijk problemen zullen ontstaan.
Omega 3 is belangrijk om cellen die beschadigt raken te herstellen en om je celwand goed doorlaatbaar te maken/houden.
Als we te weinig omega 3 binnen krijgen en teveel omega 6, zullen cellen steeds meer beschadigen en celwanden hard en stijf worden.
Hierdoor kan er nog slecht zuurstof en voedingstoffen door de celwand heen en kunnen afvalstoffen er slecht uit, de celfunctie raakt verstoord en gaat ontsteken. Hierdoor kunnen (o.a. bovengenoemde) klachten ontstaan.
Een perfecte balans is 1:1, een goede balans is 1:3 en bij alles boven de 1:5 loop je een verhoogt risico om klachten te ontwikkelen. Bij 95% van de huidige ziektes wordt een ontsteking in de cel waargenomen.
We kunnen daarom ook (chronische) vermoeidheid ervaren, dit komt omdat (ook beginnende) ontstekingsreacties het lichaam (te)veel energie kosten.

Omega 3 en sporters

Merk jij als (top)sporter dat je prestaties steeds wat achterblijven of dat je het niveau niet haalt dat je wel zou kunnen halen? Lukt het je niet helemaal om (top)fit te worden of loop je makkelijk blessures op? Duurt je herstel (te) lang en/of ervaar je veel spierpijn na een training?

Dan kan het heel goed zijn dat je celfunctie niet optimaal werkt.
Als jij een disbalans hebt van omega 3 en omega 6 van boven de 1:5 dan word je celwand hard en stijf en gaat ontsteken. Naast dat die ontstekingen jouw lichaam veel energie kost, waardoor mensen vaak (een onverklaarbare) vermoeidheid ervaren, kan er ook niet goed zuurstof en voedingstoffen de cel in en afvalstoffen kunnen de cel niet goed uit.
Er is geen optimale celfunctie en daardoor loop je een verhoogd risico op het ontwikkelen van ziektes.
Op het moment dat jouw cellen niet optimaal kunnen functioneren, zal je als (top)sporter ook niet alles uit jouw lichaam kunnen halen.
Herken je dit? Doe eens een bloedtest van Zinzino en kijk zelf hoe jouw cellen ervoor staan en ga hiermee aan de slag! 

Zorg dat je celwand weer flexibel word. Een ideaal product is Zinzino BalanceOil, deze heeft de hoogste concentratie omega 3 (DHA en EPA), een zeer krachtige olijfolie, omega 9, ook zeer belangrijk in het o.a. bestrijden van vrije radicalen die schade aanrichten in je lichaam en vitamine D, zeer belangrijk voor je immuunsysteem.
De uitgebreide bloedtesten geven een inzicht in je celgezondheid, vetzuren inname en een voedingsadvies.
De unieke combinatie van omega 3, 9 en vitamine D, maakt dat de omega 3 nog beter opgenomen wordt.
Omega 9 zorgt dat de omega 3 en vitamine D niet in het lichaam oxideert en zo voor een optimale werking kan zorgen bij aankomst bij de cellen.

Gebruik:
Aanbevolen dagelijkse dosis is 0,15 ml per 1 kg lichaamsgewicht. Volwassenen die rond de 50kg wegen: 7.5 ml (ca. 1,5 theelepel) per dag. Bij Zinzino kan je vanaf de start een enkele dosis nemen, vanwege de hogere dosis EPA, een hogere kwaliteit olijfolie en hogere dosis vitamine D, zal je na 4 maanden rond de 1:5 – 1:3 uitkomen.
Als je vaak/intensief sport is het aan te raden om 40% meer BalanceoOil in te nemen. Dit heeft te maken met het feit dat als je intensief sport, er veel vrije radicalen vrij komen in het lichaam, als je anti-oxidanten tekort komt (omega 9/polyfenolen/olijfolie) en vrije radicalen vrij spel krijgen, veroorzaken deze schade in het lichaam, dit zorgt voor oxidatieve stress en dit zorgt weer voor ontstekingen. En ontstekingen zorgen uiteindelijk weer voor klachten/blessures.

Waarschuwing
Raadpleeg je arts als je anticoagulantia (bloedstollende/remmende medicatie) gebruikt of als je het product wilt geven aan een kind jonger dan 1 jaar.

Ingrediënten

Visolie (EPA and DHA), koud geperste olijfolie, Vitamin E (Antioxidant), Smaak (Citroen of sinaasappel), Vitamin D3.

Voedingswaarde per aanbevolen dagelijkse dosis

Voedingswaarde zinzino balanceoil aquaX

Essentiële vetzuren

Essentiele vetzuren zijn zeer belangrijk om ervoor te zorgen dat alle lichaamsfuncties, inclusief de hersenen, spieren, bloedsomloop en ademhalingssystemen en huid werken zoals ze moeten. Vetzuren zijn onderverdeeld in omega-3, -6 en -9. Omega 3 en 6 zijn essentiële vetzuren, wat betekent dat ons lichaam niet in staat is om deze zelf te produceren, we moeten dit binnen krijgen via onze voeding of via supplementen. Deze vetzuren zijn nodig voor de ontwikkeling van de hersenen, de functie van het immuunsysteem en de regulering van bloeddruk, en het is zeer belangrijk om ze dagelijks binnen te krijgen om optimale ontwikkeling te verzekeren.

Een verandert dieet

Voor de industriële revolutie, had het Westelijke dieet net zoveel omega-3 als omega-6. De laatste 40-50 jaar hebben grote veranderingen gebracht in wat we eten. We consumeren vandaag een heleboel bewerkte voedingsmiddelen en plantaardige oliën uit onder meer soja, zonnebloem en maïs, die tot 80% omega-6 en weinig of geen omega-3 hebben. Er is ook een opmerkelijke hoeveelheid omega-6 in diervoeding, gegeven aan dieren die de bron vormen van de dierlijke producten die we consumeren. Gekweekte vis bevat tegenwoordig vaak 6 tot 7 x omega 6 dan omega 3.

OMEGA-6/OMEGA-3 verhouding

Een gebrek aan evenwicht met een overschot aan omega-6 vetzuren kunnen een groot probleem zijn voor je gezondheid. Helaas is dit het geval voor de meeste van ons, zonder dat we het zelf weten. Vandaag de dag is de verhouding tussen omega-6 en omega-3 vetzuren in het typische Westelijke dieet tussen 10:1 en 20:1. Dit betekent dat we steeds tot 20 keer meer omega-6 dan omega-3 binnen krijgen. De aanbevolen verhouding is onder 5:1. Tijdens de afgelopen tien jaar is de algemene kennis dat langdurige ontstekingen een drijvende factor zijn in meerdere chronische ziekten. Een hogere verhouding dan 5:1 verhoogt de lengte en de ernst van ontstekingsreacties. Een juiste balans in omega-6 en omega-3 kan een van de sleutels zijn voor een betere gezondheid en vermindering van chronische ziekten.

OMEGA-9

Er zijn ook omega-9 vetzuren toegevoegd en hoge niveaus van antioxidanten polyfenolen van een unieke koud geperste, hoge kwaliteit olijfolie. Omega-9 draagt bij aan het behoud van een gezonde bloedsomloop en evenwichtige bloedsuikerspiegel. Uit onderzoek komt naar voren dat om onstekingen te voorkomen, is het verhogen van de inname van hoge kwaliteit omega-3 en omega-9 aan te raden, in plaats van alleen het verminderen van de inname van omega-6.

Goed om te weten:

Voedingssupplementen zijn geen plaatsvervanging voor een gezonde en gevarieerde voeding.
Geproduceerd volgens de GMP normen.

Zinzino BalanceOil bestellen?

De Balanceoil van Zinzino bevat een hoge dosis EPA, een hoge kwaliteit olijfolie (omega 9) en vitamine D.
De Zinzino BalanceTest is een bloedtest die test op je omega 3 – 6 balans, jouw waarde van 11 vetzuren en welke waarde dit zou moeten zijn voor een optimale gezondheid, uitgebreide info + voedingsadvies.
De prijs van de Zinzino olie in abonnement van 6 maanden na je opstartorder is €29 per flesje, producten worden per 2 maanden verzonden om verzendkosten zo laag mogelijk te houden.
Klik hier voor de diverse mogelijkheden, BalanceOil, AquaX (oplosbaar in water), vegan oil of prepaid pakket.
Wil je geen abonnement of de olie eerst uitproberen?
Dan kan je de Zinzino olie ook bestellen in de webshop van Skin Enzo.