WIST JE DAT DE ENE SPF DE ANDERE NIET IS?

Heb jij altijd gedacht dat als je een crème met SPF op je huid smeert dat deze jouw huid beschermt tegen alle UV? Smeer je liever een factor 30 omdat je factor 50 veel te hoog vind? Ken je het verschil tussen UV-A en UV-B?

Heb je altijd gedacht dat als er een SPF vermeld staat op een crème dat deze altijd goed is of dat alle SPF producten hetzelfde werken?

Dit is dus niet zo. Er kan al een verschil zitten in de samenstelling, oftewel een chemische of fysische filter. Een chemische filter absorbeert UV, zet deze om in warmte en verlaat de huid weer een fysische filter weerkaatst UV stralen.
Een fysische filter is aan te raden voor mensen met een gevoelige huid, doordat deze uv weerkaatst en niet door laat dringen in de huid, ontstaat er geen onnodige irritatie.
Ervaar jij bijv. weleens wat ze noemen warmte bulletjes of irritatie na het aanbrengen van een zonbescherming als je in de zon bent geweest?
Dan heb je waarschijnlijk een product gebruikt welke de huid afsluit, hierdoor kan de warmte de huid niet verlaten, waardoor er kleine irritatie bultjes kunnen ontstaan.

Waar moet je op letten bij het aankopen van een zonbescherming

Belangrijk om op te letten bij het aankopen van een zonbescherming is of het beschermt tegen UV-B of ook tegen UV-A.
Als SPF producten zowel tegen UV-A als UV-B beschermen, dan heet dit breedspectrum en zal dat altijd vermeld staan op de verpakking..
Ook zit er nog een verschil in hoeveel UV er daadwerkelijk geblokt word door een product. Zo beschermen de meeste producten hoog tegen UV-B, maar laag of niet tegen UV-A, terwijl UV-A de grootste boosdoener is en de meeste schade veroorzaakt.

Een klein voorbeeld, de Daily Essential SPF50 van Alpha-H blokt 97% UV-B en 42,97% UV-A en de Protection Plusv Daily SPF50 blokt ook 97% UV-B en 23,19% UV-A.

Wist je dit over UV en SPF

UV-B zijn de stralen zorgen voor bruining en verbranding en UV-A zorgt voor schade welke o.a. voortijdige huidveroudering veroorzaken. Een zonbescherming blijft 2,5 a 3 uur actief, dus als je veel in contact komt met zon, ook achter het glas, zorg dat je regelmatig bijsmeert. Let wel, UV-A komt dwars door glas heen, dus zorg dat je ook beschermt bent als je binnen bent en regelmatig bijsmeert als je veel blootstaat aan de zon.

Smeer jij in het begin van de zomer vaak met SPF50 en stap je daarna over naar SPF30?
Dit klinkt als een groot verschil, maar is daadwerkelijk nihil. Een SPF30 beschermt voor ±96.6%, waar een SPF50 voor ±97% beschermt, je kan je namelijk niet voor 100% beschermen. Je kan je dus prima de hele zomer met hetzelfde product insmeren! En doe dit ook zeker, laat je product geen jaar na opening staan, want de SPF loopt langzaam terug! Een jaar later zal een product je dus veel minder beschermen dan wanneer je een product net geopend hebt.

Enkele tips

Ook niet geheel onbelangrijk, breng genoeg SPF aan voor een optimale bescherming en ben hier vooral niet te zuinig mee.
Een SPF blijft ±2,5 a 3 uur actief en daarna zal je weer bij moeten smeren. Heb je een waterproof zonbescherming? Deze zal ook in het water bescherming bieden, maar gaat ook deels verloren in het water, smeer je dus na een rondje zwemmen of intensief zweten nog eens goed in!

En last but nog least, let er bij het aankopen van een zonbescherming vooral op dat er GEEN parfum in zit. Parfum en zon gaan absoluut niet samen, dit kan zorgen voor lelijke pigmentvlekken die niet of heel moeilijk weg te krijgen zijn..