Wordt je ook al chagrijnig als je weer nadenkt over afvallen en diëten?
Heb je al vele pogingen ondernomen, stranden ze elke keer weer en snap je niet hoe dat kan?
Het zijn je hormonen!

Hormonen zijn boodschapperstofjes met een belangrijke functie en een grote invloed op ons lichaam.
Je lichaam probeert niks anders, dan de hele dag je lichaam in homeostase (evenwicht) te brengen/houden.
Het is dus niet altijd zo simpel zoals vaak gezegd wordt, ieder pondje gaat door het mondje.

Hoe hebben hormonen hier dan invloed op?
Hormonen bepalen:
* het energieverbruik van het lichaam in rust (basaalmetabolisme)
* of vet opgeslagen wordt of spiermassa vergroot wordt
* of vet of spieren verbrand worden
* het honger en verzadigingsgevoel

Zijn je hormonen in balans dan betekent het dat ook honger en verzadiging beter in balans zijn, energieverbruik in rust optimaal is, het lichaam makkelijker een gezond vetpercentage kan waarborgen en je volop energie zult hebben.

Hoe kan het dan misgaan met een ‘verkeerd’ afvalprogramma dat geen rekening houdt met hormonen, niet alleen op de korte, maar ook op de langere termijn?
* honger kan de overhand nemen, waardoor het dieet niet vol te houden is
* het energieverbruik van het lichaam kan in rust lager worden
* het lichaam kan in een vetopslagmodus komen in plaats van spieropbouw
* het lichaam kan spieren gaan verbranden i.p.v. vet

Sta jij dagelijks op de weegschaal en ben je vooral gefocust op de kilo’s? Tel jij elke calorie die binnenkomt?
Een van de meest demotiverende dingen is het blindstaren op de kilo’s die er niet snel genoeg af lijken te gaan, ondanks dat er vaak toch een positieve verandering merkbaar is. Je kleren gaan losser zitten, de cm’s in omvang nemen af, je voelt je beter en krijgt meer energie.
Daarbij wil je niet de hele dag met eten bezig zijn, want hoe vermoeiend is het om de hele dag al je macro’s te tellen? Het is niet alleen hoeveel je eet, het is vooral ook wat je eet. De problemen die kunnen ontstaan als je vanuit calorieën denkt?

  • Te weinig calorieën eten, waardoor het basaalmetabolisme vertraagt en honger ontstaat. Hierdoor is het uiteindelijk niet vol te houden, waardoor de kans groot is dat je gaat overeten, met als gevolg dat je aankomt.
  • Te vaak en te lang trainen/sporten, waardoor het lichaam in de stressmodus raakt, spieren worden afgebroken en het lichaam gaat over op de vetopslagmodus. Daarbij is het vaak op lange termijn niet vol te houden en als er dan ook niet voldoende resultaat is, verdwijnt de motivatie en uiteindelijk ga je niet meer.
  • Te eenzijdig eten of ‘verkeerde’ dingen eten waardoor er een tekort kan ontstaan aan belangrijke voedingstoffen, waardoor er uiteindelijk klachten kunnen ontstaan.
  • Er zal meestal te weinig vet via de voeding binnenkomen, waardoor geslachtshormonen en bijnierhormonen niet goed kunnen worden aangemaakt. Er ontstaat mogelijk een tekort aan vetoplosbare vitamines ontstaat (A,D,E,K).
    Nog belangrijker, is dat bij een te lage vetinname de bloedsuiker instabieler kan worden, dit kan voor energiedips en een sterke behoefte aan suiker uitlokken.
  • Je kan je slechter gaan voelen, minder energie hebben en bloedsuikerdips krijgen, waardoor het ook mentaal vaak niet vol te houden is.
  • Je zal vaker last hebben van het jojo-effect.

Je hormonen zijn sterker dan je wilskracht, het dus belangrijk om met je hormonen samen te werken i.p.v. tegen.
Dat gevecht zal je anders altijd verliezen en het levert je alleen maar stress, negatieve energie en met een beetje pech, extra kilo’s op.

Het is dus van belang dat je de juiste hormonen gaat boosten en je voeding aanpast naar een leefstijl, welke je je leven lang kan volhouden.
Kan je wel wat hulp gebruiken? Ik help je graag om jouw hormonen weer in balans te krijgen, zodat je weer lekker in je vel komt te zitten, zowel qua energie als gewicht.