Ben jij een van de vele vrouwen die maandelijks vervelende tot heftige klachten heeft rond de menstruatie?
Helaas is dit een veel voorkomend probleem. Een reden voor veel (jonge) vrouwen om (helaas) naar de pil te grijpen, om deze symptomen te onderdrukken. Ik begrijp dat het soms verleidelijk is om de korte en snelle weg te kiezen, maar je lichaam geeft een duidelijk signaal af dat er iets niet helemaal goed gaat.
Je hormonen zijn niet in balans en je lichaam kan dit op verschillende manier duidelijk maken.

Veel gehoorde klachten:

 • hevig bloedverlies, soms leidend tot ijzertekorten
 • krampen – buikpijn – darmklachten
 • PMS (emotioneel – prikkelbaar – agressief)
 • migraine – hoofdpijn
 • puistjes/onzuivere huid
 • pijnlijke gespannen borsten
 • slecht slapen
 • stemmingswisselingen
 • vocht vasthouden
 • vermoeid – minder energie
 • eetbuien – gevoel van suikerverslaving

Wat is de oorzaak van deze klachten?

Bovenstaande klachten zijn per vrouw verschillend, maar duiden op oestrogeendominantie ten opzichte van progesteron.
Een hormonale disbalans die nog niet overal erkend wordt als veroorzaker of versterker van klachten.
Oestrogeen wordt aangemaakt in de eierstokken, bijnieren en het vetweefsel.
Oestrogeen dominantie wordt niet alleen veroorzaakt door een verhoogde aanmaak van oestrogeen t.o.v. progesteron, maar het kan ook veroorzaakt worden door een slechte afbraak in de lever.

Oestrogeen is bijv. het hormoon dat zorgt voor het dikker worden van het baarmoederslijmvlies om het gereed te maken voor een eventuele innesteling mocht het eitje bevrucht worden. Wordt dit baarmoederslijmvlies te dik door een overproductie aan oestrogeen, dan kan dit tot maandelijks langere en heftige bloedingen lijden en krampen veroorzaken als het eitje niet bevrucht wordt en het lichaam dit moet afbreken.

Je voedingspatroon en je leefstijl hebben invloed op het ontstaan en tegengaan van oestrogeendominantie.
Daarnaast zijn er ook onderzoeken die een verband met (laaggradige) ontstekingen laten zien. Er zijn ook andere vrouwenklachten die tijdens de menstruatieperiode meer problemen kunnen geven zoals vleesbomen, poliepen en endometriose.

Wat betekent PMS?

PMS is een afkorting van premenstrueel syndroom. Een syndroom is een verzamelnaam voor diverse symptomen.
Pre staat voor klachten die optreden vlak voor de menstruatie, deze zich in zowel psychische als in lichamelijke ongemakken uiten. Bij de meeste vrouwen verdwijnen de klachten als de menstruatie doorzet maar bij sommige vrouwen houden deze nog een paar dagen aan.

Hoe veroorzaakt oestrogeendominantie andere klachten

Kort voor de menstruatie zakken zowel oestrogeen als serotonine sterk. Door deze sterke daling kan migraine ontstaan, behoefte aan suiker (lichaam kan vanuit suiker serotonine maken), eetbuien en vermoeidheid. Door een tekort aan progesteron, wat zorgt voor rust in de avond om makkelijker in slaap te vallen, kunnen er slaapproblemen ontstaan.

Het kan ook zijn dat je een heel ander menstruatie probleem hebt, wat ook zeer belangrijk is voor je vruchtbaarheid.
Als je menstruatie zeer onregelmatig is, 9x per jaar of minder of geheel uitblijf, kan er een ander probleem zijn, namelijk PCOS. Poly cystic ovarium syndroom.
Meer hierover in een andere blog.

Supplementen die hierbij kunnen ondersteunen:

BalanceOil, bevat belangrijke vetten, waaruit het lichaam geslachtshormonen kan maken (oestrogeen, testosteron en/of progesteron), vooral zeer belangrijk na de overgang. Omega 3 en polyfenolen zijn ook belangrijke natuurlijke ontstekingsremmers.

Viva, een suppelement op basis van saffraan. Saffraan kan verlichting geven bij PMS, stress en helpen beter te slapen en het kan zorgen voor een beter humeur. Neem in dat geval minimaal 3 tabletjes per dag.

Zinobiotic, bevat een mix van 5 vezels die belangrijk zijn voor de darmen en ondersteunen de lever.

Supplementen kunnen een ondersteuningen geven, uiteraard is het wel raadzaam om ook de daadwerkelijk klacht verder aan te pakken op het gebied van leefstijl.