Steeds vaker hoor ik in mijn praktijk dat mensen zich vermoeid en energieloos voelen.
Heb jij daar ook last van en begrijp je niet waar het vandaan komt en hoe je dit kan aanpakken?
Misschien kan ik je hier al wat inzichten geven.

Een aantal veel voorkomende oorzaken:

  • stress
  • teveel omega 6 (ontstekingsbevorderend) t.o.v. omega 3 (ontstekingsremmend)
  • hormoon disbalans
  • voedingsintoleranties
  • darmen die uit balans zijn

Vermoeidheid is erg vervelend, zeker nu we in een tijd leven waar we het liefst zoveel mogelijk op 1 dag willen/moeten doen.
Dit geeft stress en stress is een energie vreter, zeker als deze stress dag in dag uit aanhoudt.
Bij stress komen er veel vrije radicalen vrij, welke als ze niet onschadelijk gemaakt worden (door anti-oxidanten)  ook laaggradige ontstekingen veroorzaken, het is daarom belangrijk om je lichaam hier tegen te beschermt met de goede voeding(supplementen).
Deze laaggradige ontstekingen voel je in eerste instantie niet, maar kosten je lichaam wel veel energie, naarmate deze laaggradige ontstekingen langer ‘doorsudderen’ en zo steeds meer schade veroorzaken, kan je hier uiteindelijk wel serieuze klachten van ondervinden. Dit zal zich dan ook uitten waar jou genetische zwakheden liggen. Bij de een is dat de huid, de ander gewrichten, spieren, mentale klachten, darmen, etc.
Stress is de overlevingsstand van het lichaam, bij veel stress slapen we daarom ook slechter, stress is de tegenhanger van melatonine (slaaphormoon), de een zal daardoor moeilijker inslapen, de ander zal vooral problemen ondervinden met niet doorslapen of vroeg wakker.
Vaak zie je door slaapgebrek dat er daardoor overdag meer behoefte is aan ‘snelle’ energie, oftewel suikerrijke ‘fabrieksvoeding’, ook dit kost je lichaam negatieve energie, het zorgt o.a. voor bloedsuiker schommelingen de hele dag door. Cortisol (stress) zorgt zelf ook voor bloedsuiker pieken, er moet namelijk genoeg energie zijn om te kunnen ‘overleven/vluchten’.

Door de verkeerde voeding te eten, zoals sterk bewerkte (fabrieks)voeding, koek, snoep, chips, frituur, vlees van graangevoerde dieren, granen etc., krijgen we omega 6 in overvloed binnen. Omega 6 zorgt voor een verharde celwand, waar omega 3 deze juist goed doorlaatbaar maakt. Het is dan ook belangrijk dat je celwand goed doorlaatbaar blijft, anders kan er moeilijk zuurstof en voedingstoffen je cel in en afvalstoffen je cel uit. Hierdoor krijg je een verstoorde celfunctie, waardoor uiteindelijk (ontstekingen)klachten kunnen ontstaan. Als er niet voldoende zuurstof en voedingstof je cel in kan, kan je je verbrandingsoventje (mitochondriën) niet goed opgestookt worden en kan je dit dus merken aan o.a. energie te kort. Ben je benieuwd naar jou celgezondheid, zoals je celdoorlaatbaarheid, omega 3 – omega 6 balans etc.? Bestel hier een Balance Test.

Door langdurig stress kunnen er diverse hormonen uit balans raken. Stress is je overlevingsstand, waardoor deze altijd voorrang krijgt op andere hormonen. Zo zijn er diverse hormonen zoals bijv. progesteron, die omgezet kunnen worden naar cortisol, als er teveel cortisol nodig is. Progesteron is bij diverse processen belangrijk in het lichaam, om rustig te worden in de avond om goed in te kunnen slapen, bij de bevruchting om het eicelletje te beschermen tegen afbraak van het immuunsysteem (miskraam), als tegenhanger voor oestrogeen om oestrogeendominantie te voorkomen, wat kan zorgen voor maandelijks heftige bloedingen etc.
Ook pregnenolone is een belangrijk hormoon, deze heeft invloed op het geheugen en kan ook omgezet worden naar cortisol. Bij langdurige stress ga je op den duur dan ook merken dat je vergeetachtiger word, omdat dit hormoon teveel omgezet wordt naar cortisol.

Zijn je darmen uit balans, dan loop je ook een verhoogd risico op het ontwikkelen van voedingsintoleranties.
Deze intoleranties zijn niet altijd even duidelijk en makkelijk te achterhalen, maar kan wel degelijk voor (vage) klachten zorgen. Voedingsintoleranties zorgen voor een actiever immuunsysteem, het komt niet in actie zoals bij een allergie, maar er wordt wel actie ondernomen. Draait je immuunsysteem overuren, dan kost dat het lichaam veel energie. Daarbij is het wapen dat je lichaam inzet om indringers tegen te gaan, het maken van ontstekingen, maar is het lichaam niet goed in staat om deze ontstekingen ook weer ‘uit’ te zetten, dan kosten die sluimerende ontstekingen het lichaam veel energie. Een tekort aan omega 3 (ontstekingsremmend), zorgt dat het lichaam minder goed in staat is om ontstekingen daadwerkelijk af te ronden. Met de balance test krijg je inzicht in hoe goed jouw lichaam hiertoe in staat is en hoeveel omega 3 er zich in jouw celwanden bevind.
Door weinig variatie en veel bewerkt, kant en klare pakjes zakjes, geraffineerde suikers, witmeel producten zoals ook pasta’s en witte rijst, brood, koek, snoep, chips, (koe)zuivel, frisdranken, koffie etc. te eten en drinken en te weinig groenten, fruit en water, raken je darmen uit balans en kan dit voor darmproblemen zorgen zoals prikkelbare darm, lekke darm (hyperpermiabel), stoelgang problemen etc, met alle gevolgen van dien.
70 tot 80% van je immuunsysteem komt vanuit je darmen, ontstaan er daar problemen, dan kunnen daardoor andere serieuze klachten ontstaan, die je niet altijd direct relateert aan je darmen.

Wil jij graag je energie terug en weet je niet goed waar te beginnen?
Maak gerust een afspraak voor een hormoonfactor intake, dan gaan we samen aan de slag om je weer fit, blij en vol energie door het leven te laten gaan.