Heb jij weleens gehoord van het leaky gut syndrom, oftewel een lekke darm?
Helaas is dit een toch veelvoorkomend probleem dat nog steeds niet echt erkend word, maar wat voor veel serieuze problemen en klachten kan zorgen als dit onbehandeld blijft..

Darmgezondheid.

Er word vaak gezegd, gezondheid komt vanuit de darmen.

Vele kennen de klachten als stoelgang problemen, krampen, opgeblazen gevoel, PDS (prikkelbaar darm syndroom), ziekte van Crohn, etc. maar wist je dat er nog veel meer klachten kunnen ontstaan, als je darmgezondheid niet op orde is? Klachten die je minder snel zal relateren aan je darmen.

In en op ons lichaam bevinden zich tal van micro-organismen, zo ook in je darmen. Dit word ook wel het microbioom genoemd. Deze bestaat o.a. uit goede en slechte bacteriën, virussen, schimmels etc. en ze hebben allemaal hun functie en invloed op onze gezondheid.
Op het moment dat dit microbioom uit balans raakt door  bijv. langdurige stress, ongezonde voeding, veel suikers, weinig vezels, medicatie, antibiotica etc., dan kan dit uiteindelijk schade veroorzaken aan je darmwand.

In je darmen bevinden zich allerlei schadelijke stoffen die door verschillende soorten gisten als bijproduct worden geproduceerd. Wanneer je een lekkende darm hebt kunnen deze schadelijke stoffen door de darmwand dringen en in je bloedbaan terecht komen, waarna ze zich door het hele lichaam kunnen verspreiden.
Ook bacteriën en deels verteerd voedsel kan op deze manier je lichaam binnendringen. Behalve dat bij een lekkende darm allerlei schadelijke en onverteerde stoffen in het lichaam komen, heeft deze aandoening ook tot gevolg dat gezonde voedingstoffen minder goed worden opgenomen, wat je gezondheid nog verder aantast.

Naast dat deze stoffen het lichaam onnodig zouden kunnen belasten, kan het ook de hersenwerking negatief beïnvloeden. Het immuunsysteem kan ook op deze stoffen gaan reageren waardoor de ontstekingsactiviteit in het lichaam verhoogd wordt.

Een lekkende darm heeft een associatie met:

  • overgewicht
  • auto-immuunziektes
  • huidproblemen zoals acne eczeem, psoriasis
  • spijsverteringsproblemen
  • luchtwegproblemen (astma, bronchitis, voorhoofdsholte problemen)
  • allergieën
  • allerlei ontstekingsvormen (zoals artritis/artrose)
  • psychische aandoeningen.
  • vermoeidheid/energieloos

Het is daarom verstandig om je darmen te ondersteunen.
Naast een actieve levensstijl en een gezond en gevarieerd voedingspatroon en veel water, kan je je lichaam ook helpen d.m.v. bepaalde voedingstoffen aan je dagelijkse voeding toe te voegen.

Denk hierbij aan bijv. probiotica, prebiotica, vezels, olijfolie en omega 3.

Producten om je darmwand te ondersteunen en herstellen zijn bijv. BalanceOil. Het helpt de darmwand herstellen, heeft daarnaast een zeer sterk ontstekingsremmende werking, wat helpt laaggradige ontstekingen tegen te gaan die vrijkomen bij het proces als je immuunsysteem in actie komt, in reactie op alles wat in je bloedbaan komt wat daar niet hoort en het kan bijdrage aan een betere stoelgang.

Ook een prebiotica is zeer aan te raden. De Zinobiotic van Zinzino is hier speciaal voor ontwikkeld.
Het bevat 5 vezels welke de groei stimuleren van goede bacteriën in de dikke darm. De goede bacteriën gebruiken dieetvezels als hun brandstof, hierdoor kunnen ze sterker worden en vermenigvuldigen, zodat ze zich beter en sneller kunnen ontdoen van minder gewenste bacteriën. De goede bacteriën dragen bij aan vele belangrijke lichaamsfuncties, zoals het ondersteunen van ons immuunsysteem. Ze zijn ook gekoppeld aan een beter humeur, uithoudingsvermogen en gezondheid in het algemeen. Gezonde darmen zijn essentieel voor een gezond lichaam.

De vezels in Zinobiotic dragen ook bij aan een gevoel van voldaanheid in de maag (wat kan helpen de eetlust onder controle te houden), terwijl ze tegelijkertijd ook een opgeblazen gevoel verminderen door verbetering van de stoelgang.

Andere producten bevatten meestal slechts 1 of 2 vezels, een strategie die niet voldoende is voor je dagelijkse behoefte. Zinobiotic bevat grote hoeveelheden van 5 dieetvezels. Deze aanpak zorgt ervoor dat er voordelen zijn voor de hele dikke darm.  1 van deze 5 vezels is beta glucaan van haver. Dit heeft een wetenschappelijk goedgekeurde functie bij het handhaven van een normaal bloedcholesterol en wordt dan ook vooral ingezet bij cardiovasculaire aandoeningen. 

Mijn eigen ervaring:

Zelf ben ik bijna 2,5/3 jaar bezig geweest met het uitzoeken hoe ik mijn darmen kan herstellen.
Ik had op mijn rechter achterbeen een geïrriteerde plek met huiduitslag, welke langzaamaan steeds erger werd (zeker na 3x antibiotica in 1 jaar vanwege operaties). Gaandeweg kwam ik erachter dat dit is ontstaan door voedingsintoleranties/een lekke darm. Het jeukte ontzettend na het eten van diverse voedingsmiddelen, waardoor ik het uiteindelijk helaas helemaal kapot krapte. Ook kreeg ik steeds vaker last van aften in mijn mond, vooral na het eten van verse ananas. Ik gebruikte al een aantal jaar een zeer goede olie met omega 3 – 9 en vitamine D, maar helaas kon alleen deze olie de plek niet wegkrijgen. Nadat ik met Zinzino in aanraking kwam en met de Zinobiotic, een prebiotica, en BalanceOil gestart ben, was binnen 2 maanden mijn huid eindelijk helemaal rustig en herstelt, geen jeukende irritatie meer. Ondertussen eet ik alles weer (met mate) en tot op heden is mijn huid nog steeds rustig en heb ik geen last van aften meer gehad.

jeukende huiduitslag voor en na foto